Te doen in de
Witte kerk Heiloo

In de zomermaanden is de kerk iedere woensdag geopend

Te doen in de Witte Kerk

De Witte Kerk is een fijne plek om even binnen te lopen. Regelmatig zijn er exposities of staat de deur open voor een bezichtiging. In de zomer zijn er iedere woensdag rondleidingen en wordt het orgel bespeeld. ’s Winters zijn er diverse activiteiten. In de agenda staan ze genoemd. Hou de agenda in de gaten voor de nieuwste activiteiten.

Aan de Witte Kerk is van buitenaf ook al veel te zien. Je kunt altijd de poort open maken en een wandeling maken over het pad en het kerkhof. Wist je dat het kerkhof in de 19e eeuw is aangelegd, in romantische stijl? De bomen die er staan, de meidoorn, treurbeuk en taxus hebben een symbolische waarde. Ze staan voor verdriet en eeuwigheid. Ook aan de buitenkant van het gebouw valt al veel te zien. Aan de oostkant, bij de Kennemerstraatweg zijn op de grond de afmetingen aangegeven van de gotische kerk uit de 17e eeuw.

Preek van de Leek

Met de ‘Preek van de leek’ wil stichting Rond de Waterput allesbehalve een soort kerkdienst organiseren. Wél wil zij ieder jaar drie mensen die midden in de Heilooër samenleving staan en in onze directe omgeving wonen en werken, een podium bieden om hun inspiratie in het leven met elkaar te delen.  Ook is er de jaarlijkse Waterputlezing.

Het programma is te vinden op de website van Rond de waterput en in de agenda.

Preek van de Leek

Wandelen

Heiloo is het startpunt van 4 mooie wandelingen door het dorp en de omgeving.

De paarse route en de oranje route lopen langs de Witte Kerk. De paarse route is 12,5 km, de oranje 8.

Ook is er een wandeling van bezinning en inspiratie door Heiloo. De wandeling loopt van de Willebrorduskerk naar het bedevaartsoord Onze Lieve Vrouwe ter Nood via landgoed Willibrordus naar de Witte Kerk.

Wandelen

Met de fiets: Puttentocht langs heilige bronnen

Puttentocht langs heilige bronnen

De Willibrordusput is onderdeel van een fietsroute door Heiloo en Egmond. De tocht voert via het terrein van de Onze Lieve Vrouwe ter Nood met de Runxputte naar de Adelbertusput in Egmond. Vandaaruit gaat het verder naar de Willibrordusput.

Met de fiets: Puttentocht langs heilige bronnen

Open Monumentendag

Eenmaal per jaar is de toren van de Witte Kerk geopend voor bezoek en dat is op de zondag van Open Monumentendag. Dan is het mogelijk de toren te beklimmen onder leiding van bouwhistoricus Steven Kalverdijk. Hij vertelt over alle bijzonderheden van de toren en laat je een kijkje nemen bij de eeuwenoude houtconstructie van de spits. Sinds 1632 staat deze constructie als een huis.

Op zaterdag en zondag van Open Monumentendag is de kerk te bezoeken.

Open Monumentendag