Witte Kerk

Monument

28 april 2024, om 15.00 uur

Uitgevoerd door Vrouwenkoor Dolce Capella en organist Gerard Leegwater:

Gabriel Fauré schreef zijn immens populaire requiem aan het eind van de negentiende eeuw. Maar hoewel net als in elk requiem de dood centraal staat, klinkt dit stuk veel lichter en hoopvoller dan je zou verwachten bij zo’n somber thema. Fauré schreef deze muziek niet volgens regels en tradities maar uit het hart, of zoals hij zelf zei ‘als een vluchtweg van wat juist en deugdelijk is.’ Geheel in die eigenzinnige geest halen Suzanne en Gerard Leegwater het requiem naar de Witte Kerk in Heiloo: niet zoals gebruikelijk gezongen door een gemengd koor, maar alleen door vrouwen. Negen vrouwen van verschillende leeftijden en met verschillende zangachtergronden verbinden zich voor dit project onder de naam Dolce Capella en zingen wisselend à capella of met orgelbegeleiding. Het repertoire kenmerkt zich door harmonie, kracht en optimisme.

Naast het requiem is er ook werk te horen van de Portugese vernieuwer Fernando Lopes-Graça en de Letse componist Esenvalds. Het lenteconcert wordt besloten met de lichtvoetige Drei Motetten (opus 39) van Felix Mendelssohn.

Een deel van de opbrengst van dit concert is bestemd voor het onderhoud van het prachtige kabinetorgel in de Witte Kerk. Dit is het orgel dat organist Gerard Leegwater bespeelt in dit concert zonder pauze. Van te voren en na afloop is er de mogelijkheid voor ontmoeting bij een drankje.

Kaarten à 15 euro via fkconcerten@outlook.com en aan de zaal, tenzij uitverkocht.