Witte Kerk

Monument

18 februari 2024, 15.00 uur

Vera Kooper (piano) en Ketevan Roinishvili (cello) spelen werken van Beethoven, Auerbach en Schubert (Arpeggione Sonate):

L. van Beethoven: 7 Variaties op ‘Bei Männern, welche Liebe fühlen’
Een reeks korte variaties op het thema uit het gelijknamige lied uit Mozarts opera Die Zauberflöte. Beethoven arrangeert dit tot een duet tussen cello en piano, waarbij de meeste variaties hun luchthartigheid en onschuld behouden, uitgezonderd de variaties 4  (donker en somber) en 6  (een langzaam, expressief liefdesduet tussen cello en piano). Het einde is  typisch Beethoven:  heel kalm, maar met een verrassend slot.

Lera Auerbach. Sonate voor cello en piano, Op. 69 (2002)Hierin laten Ketevan en Vera de veelzijdigheid van het cello-piano repertoire horen. Van de humor van Beethoven naar de intensiteit en theatrale dramatiek van Lera Auerbach.

F. Schubert: Arpeggione Sonate in g kleinFranz Schubert componeerde zijn arpeggionesonate voor de toen populaire arpeggione, een soort strijkgitaar, die in 1871, toen het werk postuum gepubliceerd werd, in de vergetelheid was geraakt. Tegenwoordig wordt dit verrukkelijke maar veeleisende werk vaak gespeeld in arrangementen voor cello en piano.

Vera Kooper, piano

De Nederlandse pianiste Vera Kooper wordt beschreven als een sensitief en expressief musicus, met een indrukwekkende techniek en gepassioneerde toewijding.

Vera studeerde o.a. aan de Universität Mozarteum in Salzburg (Oostenrijk), waar ze in 2015 haar solistendiploma ontving. Zij ontving coaching en muzikaal advies van de legendarische Amerikaanse pianist Stephen Kovacevich in Londen, die haar ‘een buitengewoon begaafd en interessant kunstenaar’ noemt.

Vera won prijzen, o.a. op het Internationale Steinway Concours en het Prinses Christina Concours.
Zij is medeoprichter van het Delta Piano Trio, het befaamde trio dat enkele malen in de Witte Kerk heeft opgetreden.

Ketevan Roinishvili, cello
Zij komt uit een muzikale familie in Tbilisi (Georgië). Op 15-jarige leeftijd was Ketevan al solo celliste van het Conservatoriumorkest van Tbilisi. In 2003 studeerde zij cum laude af aan het Muziek Gymnasium; daarna studeerde zij op het Conservatorium van Tbilisi, tot 2008 en vervolgens bij Dmitri Ferschtman op het Conservatorium te Amsterdam, welke studie zij in 2014 afsloot met de hoogst mogelijke onderscheiding.

Ketevan behaalde diverse prijzen: in Georgië, in Dresden en in Gent.

De prijs is – inclusief consumptie in de pauze – € 20,00 (jongeren € 9,00)
Bankrekening NL42TRIO 02547 12843 t.n.v. Stichting Cultuur Witte Kerk
Graag vooraf reverseren via onze website  http://concertenwittekerk.nl.